Våg av strejker runtom Europa

Belgien är ett av många europeiska länder där stora strejker och fackliga protester har ägt rum med krav på kompensation för krisen (Foto: bbtk).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Arbetare i Storbritannien, Frankrike, Spanien, Tyskland, Portugal och Österrike gör sig redo för stridsåtgärder för höjda löner. På många håll har strejker redan brutit ut och på vissa håll har löneökningar över inflationsnivån redan införlivats. I Portugal hölls nyligen en generalstrejk bland offentliganställda och i förra veckan strejkade närmare en halv miljon brittiska arbetare, bland annat postanställda och lärare, för högre lön och bättre villkor.

Arbetare inom många olika branscher, från handel till transport och sjukvård, har börjat strejka eller planerar strejker i slutet av året och in på början av nästa år. Det finns olika krav på bättre villkor, men gemensamt är lönerna. Det handlar inte om ”vanliga” löneökningar, utan om att få kompensation och undvika reallönesänkningar till följd av stigande priser på energi och livsmedel.
Det finns många bakomliggande faktorer, men sammanfattningsvis handlar det om det kapitalistiska systemets kriser. De problem som kulminerade under krisen 2008 har ännu inte lösts – vinsterna för ägarna får aldrig sina och detta resulterar i prischocker för vanligt folk.
Krisen syns i allt från imperialistiska krig till en globalisering som faller med ökad protektionism och nationalism. Nu ökar antalet strejker och protester mot att arbetare ska betala notan.

I Storbritannien är det vida spritt mellan branscherna där strejker planeras eller har börjat. Postanställda vid Royal Mail ska strejka inför den hektiska tiden runt jul. Anställda ska även ha strejkat under Black Friday. Julhandelns vinster kan även störas för stora livsmedelsföretag, då arbetare inom matproduktion i Lincolnshire ska strejka från slutet av november till efter nyår, enligt fackförbundet Unite. Även anställda inom förpackningsmaterialbranschen strejkar, vilket kan påverka jätten Amazon.
70 000 universitetsanställda finns också bland de som strejkar. Som på universiteten har vissa branscher utlyst kortare strejker på två eller tre dagar. Sjuksköterskor strejkar och sjuksköterskefacket påpekar att reallönerna bara sjunker.
En kris inom vården kan ge stora efterskalv socialt och politiskt. Offentliganställda överlag, men kvinnor i synnerhet, kan mycket väl bli den tändande gnistan som sprider strejker och protester till fler områden och nya nivåer.
Flygplatsanställda har strejkat, tåganställda har dock ställt in en större strejk, men frågan kan återkomma. Vissa områden har fått igenom krav och inom andra har eftergifter gjorts; vissa handelsanställda har fått förskottslön och vissa har fått lönehöjningar. En utstickare är 1 000 transportanställda som levererar öl, där en planerad strejk inför fotbolls-VM gav ett avtal på 12,5 procents löneökningar.

Tyskland har som Offensiv har rapporterat om tidigare ställt högre krav i avtalsrörelsen än svenska fack. Många avtalsområden är klara med löneökningar på 6-8 procent. Men tyska metallarbetarfacket IG Metalls krav på 8 procent, som till synes verkade vara hyfsat högt, har fallit i skuggan av den tyska inflationen som legat på över 11 procent.
Men IG Metalls ledning backade från kraven och i delstaten Baden-Württemberg, säte för bland annat den tyska bilindustrin, skrev man under ett avtal som ger 5,2 procents lönehöjning nästa år och 3,3 procent 2024, vilket förmodligen kommer att agera som ”märket” i resten av landet. Även här blir det därmed en reallönesänkning. Det är ändå mer än svenska LO:s extremt låga utgångskrav på 4,4 procent, vilket inte bådar gott för svenska arbetare.
Även i Tyskland kommer andra eftergifter, eller försök till att blidka arbetares frustration, exempelvis biltillverkaren Audi vill istället för löneökningar erbjuda en skattefri engångssumma till sina anställda.

Ännu en strejk under julhelgen kan komma vid franska Air France, där arbetsvillkoren lyfts fram. I Frankrike har oljeraffinaderier varit i fokus efter strejker i oktober, som i början av november närapå halverade produktionen. Även i Frankrike är vissa områden klara med avtal, bland annat bland energianställda.
Spanien har och kommer att se strejker inom handeln, men även transport. Lastbilschaufförer har avbrutit en strejk, men utan att stridsfrågorna är lösta. Även här kommer flygplatsanställda att gå ut i strejk.
I Portugal kommer striderna om möjligt att intensifieras – redan har bland annat sjukvårdsanställda genomförts walkouts, och den 18 november genomfördes en generalstrejk bland offentliganställda som resulterade i att landet stannade.

Arbetare har den största möjligheten att stanna samhället och stoppa vinstregnet som fortsätter över storföretag och banker. När strejkerna blir fler och större, och om de kan förenas med protester mot exempelvis höjda matpriser, kan samhället verkligen förändras.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!