Välfärden är en avgörande fråga som inget av de etablerade partierna lyfter i valrörelsen. Utan istället handlar topparnas valrörelse om batongpolitik och vem som ska regera med vem.
Även Vänsterpartiet sätter det sistnämnda i fokus.
För första gången går inte Vänsterpartiet till val på parollen välfärd utan vinst, utan talar lika oprecist som Socialdemokraterna om att endast ”återta kontrollen över välfärden”. Vänsterpartiets övergripande mål är att få bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna och Centern, och därför ”drar partiet inte längre några röda linjer”, enligt V-ledaren Nooshi Dadgostar.
”I DN:s valspurtsintervju (den 17 augusti) öppnar Nooshi Dadgostar för kompromisser, till och med kring vinsterna i välfärden. Förklaringen är en önskan om en gemensam budget med Centern”.
Men mer än någonsin behövs en vänster som drar ”röda linjer” och vars politik utgår från gemensamma behov och som hämtar kraft från kampen utanför riksdagen, region- och kommunfullmäktige.
Till skillnad mot Vänsterpartiet kämpar Rättvisepartiet Socialisterna (RS) för en välfärd utan vinst och ökad beskattning av lyxvillor, superrika, storbolag och banker.
Nedskärningar, privatiseringar och marknadsstyrning har raserat välfärd, allmännytta och infrastruktur samt försämrat arbetarnas löne- och arbetsvillkor. Bakom de privata välfärdsbolagens vinster finns lägre lön och bemanning i kombination med sämre arbetsvillkor, inte sällan slavliknande villkor.
Heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2 400 kronor mer per månad jämfört med heltidsanställda hos privata utförare.
Lägre löner och fler deltidsanställda innebär att de sex stora privata vård- och omsorgsbolagen (Praktikertjänst, Capio, Attendo, Ambea, Humana och Team Olivia) gjorde en sammanlagd vinst på uppskattningsvis 1,2 miljarder kronor enbart under år 2019. ”Det går bra även för deras verkställande direktörer. De sex tjänar gemensamt under ett år cirka 42 miljoner kronor! Det motsvarar lönen för 125 heltidsarbetande undersköterskor. Faktum är att de 15 personer som har ledande befattningar i omsorgsföretaget Ambea tillsammans har en lön på 48 miljoner kronor. Det motsvarar personalkostnaderna för hela äldreomsorgen i Arjeplog kommun” (fackförbundets Kommunals utredare Torbjörn Dalin den 7 januari 2021).
Friskolorna har färre lärare per elev än de kommunala skolorna. Dessutom har lärare i den privata sektorn sämre utbildning och lön jämte att friskolorna väljer bort elever som behöver särskilda stödinsatser samt saknar bibliotek, gymnastiksalar med mera.
Det är därför som de fyra största skolbolagen under de senaste fem åren kunnat göra en sammanlagd vinst på hela 4,6 miljarder kronor.
Sverige är ett av de länder i västvärlden som har privatiserat och avreglerat mest och samtidigt minskat beskattningen av förmögenheter och tillgångar mest sedan början av 1990-talet, vilket är en starkt bidragande orsak till de skenande klassklyftorna.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv kämpar för:
- Välfärd utan vinst. Stoppa nedskärningarna och privatiseringarna. Återta verksamhet och egendom som har tagits över eller sålts ut till privata bolag.
- Omedelbar upprustning av välfärden i offentlig regi. För minst 300 000 nya välfärdsjobb de kommande fem åren för att klara behoven, höja kvalitén och förbättra personalens villkor.
- Anställda är de verkliga experterna och är de som ska ha bestämmanderätt vad gäller scheman, arbetsorganisation och bemanning.
- Förkorta arbetstiden och bort med de otrygga jobben.
- Ta tillbaka alla de skattegåvor som har getts till höginkomsttagare och bolag. Avskaffa RUT-, ROT- och ränteavdragen.
- Förstatliga storföretag och banker under de anställdas demokratiska kontroll och styre. För en demokratiskt planerad ekonomi i enlighet med behov och i samklang med naturen. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.