av Offensiv
Som ett av fyra parallella seminarier under Offensiv 50 diskuterades Socialistisk feminism – Våra kroppar, våra liv.
Mötet startade med en spännande rapport från kampens Iran av Mehrnosh Shafiee från den iranska organisationen SHORA. Trots hot om fängelse, tortyr och död har framför allt arbetarkvinnor och unga tagit upp protesterna mot regimen. Strejker inom olika branscher har avlöst varandra.
Dock har det ännu inte tagits steg mot en gemensam generalstrejk, vilket skulle behövas, som Mernosh förklarade, i synnerhet då inflationen förvärrar den djupa fattigdomen.
Det finns också hot mot rörelsen från liberala krafter som försöker utnyttja den för att skapa ett borgerligt alternativ till den nuvarande regimen. Även om de öppna gatuprotesterna i dagsläget har avtagit fortsätter dock en underjordisk organisering av motståndet och kampen är långt ifrån över.
Katja Raetz från Socialistiskt Alternativ Haninge fortsatte diskussionen med en inledning om hur socialistisk feminism är ett medel att förstå grunderna för kvinnoförtryck. Det oavlönade arbetet inom familjen är en förutsättning för att klassamhället kan kvarstå, och det är inom familjen som maktobalansen mellan män och kvinnor tydligt kan ses.
Till skillnad från liberala feminister vill vi inte se mer kvinnor i maktpositioner, utan istället avskaffa de maktstrukturer som förtrycker både arbetarkvinnor och -män. För detta krävs det gemensam kamp.
Myriam Poizat-Marouki från ROSA och Socialist Party Irland (ISA) tog vid och berättade hur aborträtten kunde vinnas i Irland 2018 med utgångspunkten i socialistisk feminism.
Med den antifeministiska backlashen globalt som visade sig mot metoo, men också att aborträtten har inskränkts i flera länder, har detta blivit än viktigare.
I Irland har extremhögern flyttat fram sina positioner genom att bland annat skylla mäns våld mot kvinnor på invandringen. Detta besvarades av ROSA Irland med att organisera ett protestmöte som 250 mestadels unga deltagare slöt upp till, vilket visar att striden mot sexismen och kapitalismen inte kan separeras från varandra.
I diskussionen gavs fler exempel både från kvinnoförtrycket och det globala motståndet med rapporter från Barcelona och Ryssland. Dock har repressionen i Ryssland sedan krigets början lett till ett hårt förtryck av all slags kamp, även den feministiska.
Elin från Socialistiskt Alternativ Stockholm sammanfattade diskussionen med exempel från tidigare kvinnokamp i Sverige, som rörelsen Vägra Kallas Hora.
Exemplet från Irans kvinnokamp visar att även brutala regimer inte kan hålla motståndet tillbaka när arbetarkvinnor och -män känner sin gemensamma styrka, avslutade Elin.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.