av Per Johansson // Artikel i Offensiv
Förra veckan släppte mitt fack Vårdförbundet en arbetsmiljörapport med titeln Yrken för livet kräver bättre villkor. Rapporten sammanfattar och bekräftar den bild vi som jobbar inom vården eller följer sjukvårdsdebatten väl känner till.
Rapporten bygger på dialog med tusentals medlemmar samt tidigare rapporter från Arbetsmiljöverket och SCB.
Några viktiga slutsatser från rapporten är att det går inte att skylla på pandemin. Problemen med otillräckliga resurser till bemanning och utbildad personal fanns innan pandemin.
I den senaste arbetsmiljörapporten från Arbetsmiljöverket och SCB 2019 svarade 6 av 10 sjuksköterskor att de hade alldeles för mycket att göra. Det beskrevs också att det fanns en stor obalans mellan höga krav i arbetet och en liten möjlighet att påverka arbetssituationen.
I Vårdförbundets medlemsdialog Höjda röster riktades stort fokus på de stressrelaterade aspekterna av arbetsmiljön. 6 av 10 menar att stressen påverkar hela deras liv och drygt hälften menar också att stressen gör att de funderar på att byta jobb. Störst problem med stress är det för dem som arbetar på dygnet runt-verksamheter.
Den höga arbetsbelastningen har medfört att många av Vårdförbundets medlemmar har tvingats ”välja” att gå ned i arbetstid för att kunna återhämta sig. För att orka väljer 60 procent av landets barnmorskor, 32 procent av sjuksköterskorna och 36 procent av de biomedicinska analytikerna att frivilligt arbeta deltid, trots att deras tjänster är heltidstjänster.
Dessa betalar så klart ett pris för detta med lägre inkomst och pension, samtidigt som det ytterligare ökar sjuksköterskebristen.
För att ändra situationen reser rapporten krav som sammanfattas med fler kollegor med rätt kompetens, hållbara heltider samt en hälsosam schemaläggning. Det är grundläggande för en bra arbetsmiljö. Till detta kan man även lägga till en bra löneutveckling.
När man läser rapporten ser man framför sig de krislägen som har blivit vardag på sjukhusen i Västernorrland, min region.
På Sundsvalls sjukhus fortsätter krisen och Vårdförbundets medlemmar säger upp sig i snabb takt. Sjukhuset ligger också i topp vad gäller korridorvård. Som om det inte skulle vara nog med den stressiga arbetsmiljön på sjukhuset visar statistiken att lönerna är lägre än i andra regioner, vilket Vårdförbundet länge har påpekat.
Den politiska ledningen har dock ifrågasatt fackets lönestatistik, vilket fick Sundsvalls Tidning att göra en egen undersökning som också visade att regionens sköterskor låg i bottenskiktet.
Den krisartade situationen på Sundsvalls sjukhus beskrivs i ett brev som vårdplatskoordinator Karolina Lindqvist skrev till sjukhusledningen under ett arbetspass och som P4 Västernorrland publicerade den 17 februari. I brevet vittnar hon om överbeläggningar på avdelningarna och ”redan vid rapporten från kollegorna kl 15 dyker frågan upp: ’VART ska jag placera patienterna ikväll???’”.
Några dagar senare larmade samtliga enhetschefer på Sundsvalls sjukhus om att situationen närmar sig katastrof. I förra veckan kom till slut ett förslag från regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson och den övriga ledningen om att det ska satsas 30 miljoner kronor för att kunna ge vissa grupper av sjuksköterskor i Västernorrland ett månatligt lönepåslag på 3,000 kronor.
Visst är löneökningar en väg att gå. Men kom ihåg att detta knappast upplevs som en ”satsning”, utan endast för dessa utvalda stängs lönegapet till andra regioner. Dessutom finns det risk att det skapar en befogad känsla av orättvisa. Beslut ska tas i veckan och som vanligt gäller: Vi tror det när vi ser det, Kurt!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.