av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Söndagen den 15 januari gick ett demonstrationståg genom Lyckseles gator. Många hade åkt långt för att delta. Anledningen till demonstrationen är att region Västerbotten den 10 januari beslutade att hålla BB i Lycksele stängt till vidare. Anledningen är brist på personal. Födande kommer att hänvisas till Umeå eller Skellefteå, något de har gjort sedan den 19 december.
I Västerbottens inland är avstånden långa, speciellt långt känns det om man måste in akut. Överläkare Jeff Wennerlund berättar för SVT att personalen vid akuten i Lycksele har fått en kort genomgång av den utrustning som finns så att de kan göra en snabb analys av situationen innan patienten transporteras vidare till Umeå eller Skellefteå. Hans uttalande visar att de beslutande sätter större tilltro till maskiner än till utbildad personal.
Barnmorskan Elin Fällström i Lycksele skriver i Dagens medicin att hon vill se ett pilotprojekt där barnmorskor får leda förväntade lågriskförlossningar utifrån sin kompetens och erfarenhet. Hon känner att deras yrkeserfarenhet sakta men säkert urholkas av all utrustning och maskinell övervakning. Med en sådan modell tror hon att det ska vara möjligt att locka till sig barnmorskor, kanske också barnaföderskor, från andra delar av landet. Enligt P4 Västerbotten har regionen nappat på idén och ska försöka starta i höst.
P4 Västerbotten skickade tidigare ut en fråga på Facebook: ”Vad betyder Lycksele BB för dig?”. En mamma som bodde utanför Sorsele vid två av hennes tre förlossningar undrar vart hon skulle ha tagit vägen om inte BB funnits i Lycksele. Från Sorsele till Lycksele är det 14 mil – till Umeå är det ytterligare 13 mil.
Det finns de som har längre färdväg än Sorseleborna. Ammarnäs ligger till exempel ytterligare 9 mil in i fjällvärlden. Vädret, speciellt vintertid, är inte att leka med. Lägg därtill till att vägunderhållet inte är det bästa i inlandet. Det kan vara oplogade eller tjälskadade vägar.
Många blivande föräldrar oroar sig för resan. Det gäller inte bara blivande mammor, utan också blivande pappor som oroar sig för att behöva agera barnmorskor vid vägkanten. ABF i Sollefteå får nog dela med sig av sina erfarenheter om cirklar i bilfödande.
Alla vet att avstånden i Norrlands inland är stora. Det är inget nytt, inte heller att kvinnor väntar barn långt från centralorten. Man måste se till att även barn i Ammarnäs, Tärnaby eller andra orter långt från någon centralort kan födas på ett säkert sätt.
Problemet idag är brist på sjukvårdspersonal. Det är ett nationellt problem, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i region Örebro, efter att de misslyckats med att rekrytera till BB i Karlskoga.
Regeringen måste ta itu med att garantera att säkra förlossningar kan äga rum i hela landet. Ska vi återgå till att barnmorskan kommer skidande eller cyklande till en hemförlossning? Med tanke på den osäkra mobiltäckningen får vi väl återgå till att någon hämtar barnmorskan när det är dags. Är det dit vi vill?
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.