av Per Johansson, sjuksköterska // Artikel i Offensiv
Vi går mot en sommar där nödvändig vård inte kan garanteras vid sjukhusen. I ett försök att mildra situationen beslutade Regionfullmäktige förra veckan om ytterligare en lönesatsning för att stoppa personalflykten.
Den förra satsningen som gjordes i februari med satsningar på sjuksköterskor vid svårbemannade arbetsplatser slog helt snett och förvärrade bara situationen, något som vi alla kunde förutse. Orättvisan (att bara vissa sjuksköterskor och inte alla fick höjda löner) ledde bara till ökade uppsägningar.
Den nya satsningen vars utformning presenterades på måndag, då detta skrivs, innebär att även de som uteslöts vid förra förslaget nu ska få ett påslag. Även undersköterskor innefattas, men med ett betydligt lägre påslag.
I det förslag som beslutades av Regionfullmäktige skjuts ytterligare 61 miljoner kronor till de 30 miljoner som beslutades om i februari. Om detta nya förslag kan vända trenden och locka tillbaka de sköterskor som har sagt upp sig återstår att se. Alla får inte lika mycket påslag, så en känsla av orättvisa kommer att kvarstå.
Visst kommer en del att ändra sig och stanna kvar och kanske går det att locka några nya. Men många av dem som har sagt upp sig har redan tackat ja till andra jobb som de nu säkert ser fram emot att börja jobba hos, och Region Västernorrland känns nog inte som en arbetsgivare de vill tillbaka till i första taget.
För att vända trenden behövs ett långsiktigt arbete där löner så klart är en del, men även andra arbetsmiljöfrågor, bättre bemanning och bra scheman med mera.
Läkare har varit ute i media och varnat för krisen under lång tid. Nu närmar vi oss dessutom sommar som alltid brukar vara extra ansträngda på grund av semestrar. Då planeras ofta en minskning av verksamhet och vårdplatser. Inför denna sommar har regionen inte kunnat lova att avgörande verksamhet som akutmottagningen ska kunna hålla öppet dygnet runt. Region Västernorrland har nyligen genomfört riskanalyser för länets tre sjukhus. Situationen inför sommaren är snällt sagt oroväckande.
Riskanalyserna visar att akut och nödvändig vård inte kan garanteras. Patienter kommer att drabbas av sämre vård.
Ville Sjögren, vice ordförande för Medelpads läkarförening, säger till Sundsvalls tidning den 29 april:
– Vi pratar i riskanalysen om prioriteringar som man bara gör vid katastrofer.
Den 29 april meddelade Inspektionen för vård och omsorg att Sundsvalls sjukhus hotas av ett vite på 150 miljoner kronor då de har för få vårdplatser öppna. De har fram till september på sig att öppna fler platser.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.