av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
När Arbetsmiljöverket besökte Östersunds sjukhus på ett tidigare planerat besök den 8 november passade personalen på att manifestera sitt missnöje över arbetssituationen.
De samlades utanför sjukhuset med skyltar och plakat för att visa sitt missnöje, ett missnöje som bottnar i för hög arbetsbelastning, som beror på personalbrist.
Vid personalbrist minskas antalet vårdplatser. Då kan patienter läggas på en avdelning med en annan specialisering. Det leder i sin tur till ökad arbetsbelastning som i sin tur leder till ökad sjukskrivning. Det blir en ond spiral.
Regionens nuvarande blågröna styre kom till makten efter det senaste valet med ett löfte om att sanera regionens finanser. Med ett miljardunderskott där man knappt hade råd med personalens löner behövde något göras.
”Vi måste minska utgifterna och öka intäkterna,” sa Lennart Ledin (L). Inkomstökningen skulle man få genom bland annat drastiskt ökade patientavgifter. Avgiften är nu 300 kronor för alla besök, om det så bara är att gå till distriktssköterskan för att kolla blodtrycket.
De senaste protesterna utanför sjukhuset handlar om arbetsbelastningen som i sin tur bottnar i personalbrist som kommer av neddragningar. Undersköterskan Maria Hagström berättar i Länstidningen Östersund den 9 november om helgen för två veckor sedan. Parallellt med sina ordinarie arbetsuppgifter skulle hon försöka ringa in några som kunde fylla vakanser. Dessutom var undersköterskorna tvungna att städa eftersom man hade dragit ner på städningen under helgerna.
Hon berättar att de inte hann göra kontroller eller provtagningar, och att de inte kunde ta ut någon sammanhängande rast under hela helgen. De hann heller inte ta upp patienterna vid måltider, utan de fick äta vid sängen. Sådant sliter.
Flera av de som demonstrerade under manifestationen ville framför allt att ledningen lyssnar på dem och tar till sig deras klagomål, men också deras lösningar.
Totalt finns nu tio anmälningar hos Arbetsmiljöverket om den bristande arbetsmiljön vid Östersunds sjukhus.
En dålig arbetsmiljö drabbar inte bara personalen, utan också patienterna – och därmed hotas patientsäkerheten.
Personalen bryr sig om patienterna och vill göra ett bra jobb. Nu känner de att de inte kan göra det. Därför protesterar de. Lyssna på personalen! De är experterna.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.