Av Johan Sand // Artikel i Offensiv
Vårdförbundets strejk går nu in på sin andra vecka, samtidigt som övertidsblockaden fortsätter för sjunde veckan. Strejken utökas nu till att också omfatta region Värmland.
Det har förts förhandlingar om strejkvarslen i samtliga regioner som omfattas av strejken. Arbetsgivarna hävdar att strejken är samhällsfarlig och därför inte kan ske utan att äventyra liv och hälsa, medan Vårdförbundet menar att man i varslen har tagit stor hänsyn till att akut vård och annan angelägen vård, till exempel cancervård, barnsjukvård och psykiatri ska kunna fortsätta att bedrivas. Hittills har dessa förhandlingar resulterat i att strejkvarslet har dragits tillbaka från ett antal enheter i de olika regionerna och i sin helhet från region Västmanland. Arbetsgivarna har i flera fall hotat med att anmäla varslen till den centrala nämnd som har i uppgift att bedöma samhällsfarlighet. Vårdförbundets svar på detta har varit att dels påpeka vilka hänsyn man har tagit, dels att visa på hur regionerna själva stänger ned verksamheter i samband med semestrar och storhelger utan att det anses samhällsfarligt. Dessutom hävdar man att regionernas oförmåga att organisera vården utan några säkerhetsmarginaler och med ett beroende av övertid och inhyrda är den verkliga samhällsfaran och hotet mot liv och hälsa.
Strejken har inte enhälligt, men likafullt brett stöd bland Vårdförbundets medlemmar. Glädjande nog har Vårdförbundets beslutsamhet att ta strid för sina medlemmar väckt sympati hos flera andra fackliga organisationer. Hamnarbetarförbundet ställde sig redan för flera veckor sedan bakom Vårdförbundets konflikt och nu har också Byggnads antagit ett stöduttalande där man ställer sig bakom Vårdförbundets krav på arbetstidsförkortning. Likaså har Sekos sektion för spårtrafik uttalat sig till stöd för strejken.
Även om det förs samtal med medlare så har än så länge inga konkreta avtalsbud kommit sedan konflikten startade för nästan sju veckor sedan. Vårdförbundet har backat från sitt ursprungliga krav på tre timmar kortare arbetsvecka stegvis genomförd under några års tid till att nu kräva endast 75 minuter kortare veckoarbetstid. För de som arbetar även kvällar och helger skulle det innebära en arbetsvecka på 37 timmar istället för dagens 38 timmar och 15 minuter (38,25 timmar). Det är exakt samma veckoarbetstid som till exempel Kommunal redan har och som finns hos privata vårdarbetsgivare, så några uttalade förmåner handlar det inte om. Ändå säger arbetsgivarparten SKR helt nej. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro uttryckte beslutsamhet i en intervju i GP. ”Strejken kan bli hur långvarig som helst”, sade hon den 10 juni.
Flera borgerliga tidningars ledarsidor (GP, SvD) har nu börjat kritisera Vårdförbundet för att man faktiskt tar strid för sina medlemmars arbetsvillkor. Det handlar egentligen inte främst om vården, utan om att dessa borgerliga propagandister förstår att det just nu är Vårdförbundet som agerar som en sorts murbräcka för stora delar av den fackliga rörelsen. Det är mycket som står på spel. Om Vårdförbundet kan få igenom en aldrig så blygsam arbetstidsförkortning skulle det givetvis ge inspiration, mod och energi åt andra fackliga organisationer till att ställa liknande krav för sina medlemmar. Det är över 50 år sedan den senaste varaktiga arbetstidsförkortningen genomfördes i Sverige, samtidigt som arbetstiden har kortats i flera andra europeiska länder. Därför inrymmer Vårdförbundets avtalskonflikt mycket mer än bara 15 minuter om dagen för förbundets medlemmar, och därför förtjänar förbundet allt stöd som det kan få.
Tisdagen den 11 juni klockan 11:00 utökade Vårdförbundet strejken som har pågått sedan den 4 juni, med krav om arbetstidsförkortning. Bland de arbetsplatser som tagits ut i strejk finns Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Vilgot Karlsson från Offensiv har pratat med Christian Werner, röntgensjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.
Hur många är ni som strejkar på din arbetsplats?
– Det här är en stor arbetsplats. Men på min avdelning är vi cirka 15 personer som strejkar. Vårdförbundet har förhandlat om undantag för strejken vid risk för samhällsfara. Ibland är de lite väl generösa gentemot arbetsgivaren. I mitt fall är avdelningen vi lämnat fortfarande i full drift, så strejken är inte så kännbar som den hade kunnat vara.
Hur har responsen varit från kollegor och patienter?
– Jag har bara hört stöd och förståelse från båda delar.
Hur tror du att det kommer att gå?
– Facket och arbetsgivaren har ju alltid bestämt sig förut, både när det gäller löner och villkor. Så det är oklart om vi får en liten framgång. Men arbetstidsförkortningen kommer förr eller senare att komma i alla fall, för något annat är ohållbart. Och strejken är viktig för att driva frågan. Vi kan inte ha en situation där omvärlden går ner i tid men vården fortsätter med 40-timmarsvecka och övertidsarbete, och dessutom inte tjäna så himla bra. Det är svårt att motivera folk att jobba i vården under de omständigheterna.
Offensiv har även pratat med Petra, förtroendevald sjuksköterska på vårdcentralen Liljeholmen där ett tjugotal sjuksköterskor strejkar.
– Vi får mycket stöd från patienterna här, som önskar oss lycka till. Jag hoppas verkligen att parterna kan komma överens.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.