av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
Runt om i Europa har flera värmerekord slagits under vintern. Det varslar om att klimatkrisens effekter bara blir än mer påtagliga.
Enskilda väderfenomen kan inte kopplas till klimatkrisen, men tittar man på trenderna i hur extremvädrets omfattning ökar, hur mycket vanligare det blir och hur pass värre dess effekter blir ser man ett direkt samband till klimatkrisen och global uppvärmning.
Över jul och nyår har temperaturer uppgått till långt över det normala i flera europeiska länder. Bland de högnoterade finns Tjeckien som uppnådde 19,6 grader, Polen med 19 grader, och Nederländerna med 16,9 grader. På många håll har det varit över 15 grader varmare än normalt!
Till SVT Nyheter den 4 januari kommenterar Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, värmeböljorna:
– Det oroväckande är att det vi vet idag pekar på mer dramatiska effekter än vad vi visste för bara tio år sedan. Det som är väldigt tydligt är att ju mer tiden går, desto oftare kommer vi att utsättas för mer typer av extremväder. Klimatförändringarna är sannolikt det dyraste människan har orsakat någonsin. Det är i storlek med kostnaden för världskrig.
Samtidigt har det på andra sidan Atlanten varit tvärtom – med extremkyla och fruktansvärda snöstormar som dödade ett 50-tal personer i USA och Kanada. Tusentals flyg ställdes in och energiinfrastruktur brakade samman, vilket lämnade hundratusentals utan ström i sina hem.
Det är andra sidan av samma mynt: den av kapitalismen skapade globala uppvärmningen innebär att extrema väderfenomen bara blir vanligare och vanligare. Allt från tropiska orkaner och skogsbränder till torka och översvämningar – samt värmeböljor, köldknäppar och mycket mer – blir vanligare, intensivare och når tidigare ganska förskonade områden.
Kombinera detta med den totala avsaknaden av klimat- och miljöåtgärder, och framtidsutsikterna blir desto bistrare. Det är en kamp mot klockan. Kapitalet för oss mot klimatruinens brant. Men den växande kampen mot systemet som helhet vi har sett i land efter land de senaste åren ingjuter hopp.
Arbetarrörelsen, klimataktivister, gräsrötterna med flera behöver nu enas i gemensam kamp och anta ett socialistiskt program – för grön omställning, schyssta arbetsvillkor, demokratisk kontroll och styre över storföretag, banker och energisektorn, med mera.
Om inte arbetarklassen fullbordar sin historiska uppgift att förpassa kapitalismen till historiens skräphög kommer även de andra av dagens många kriser att fördjupas i takt med att klimatkrisen spinner ur kontroll.
För detta behövs organisationer som kan leda massorna och ge vägledning i kampen. ISA och Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att bygga upp nya arbetarpartier som kan axla den rollen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.