av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Samtidigt som långtidsarbetslösheten ökar, a-kassan är för låg, och hyresgäster kämpar mot hyreshöjningar för att de inte har råd, annonserar nu Stockholms blågröna styre att de är öppna till att höja priset på SL-kortet igen. Det kan alltså åter bli dyrare att åka kollektivtrafik i huvudstaden, där ett månadskort idag kostar 950 kronor.
Anledningen är att SL enligt prognosen kommer att ha ett underskott på cirka 3,4 miljarder kronor som ett resultat av minskade biljettintäkter. ”Från mars 2020 minskade antalet resenärer successivt med drygt 40 procent jämfört med ett normalt år”, rapporterade Region Stockholm i mars 2021.
Färre reste kollektivt, fler jobbade eller studerade hemifrån kombinerat med att framdörrarna på bussarna var stängda under perioden mars 2020 till januari 2021, vilket ledde till färre registrerade resor eftersom kortläsaren sitter längst fram.
Trafiken har dock drivits som vanligt, med 50,000 tillagda avgångar, på Folkhälsomyndighetens order om att förhindra smittspridning och trängsel.
En lösning som Trafikregionrådet Kristofer Tamsons (M) och Kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP) nämner är att anpassa biljettsystemet för att täcka de som jobbar delvis hemifrån, men de utesluter inte en höjning av biljettpriserna som en del av den långsiktiga planen.
I ett tondövt uttalande till DN säger Tamsons: ”Det är ingen som vill höja priset men om det står mellan det och att skära ner på trafiken tror jag många är villiga att betala lite mer”.
Tamsons är sedan tidigare känd för att skylla SL:s ekonomiska resultat på fuskåkare, och förespråkar batongpolitik mot klotter och plankare. Bara senaste veckan kallade han en tonåring som dömts för att ha klottrat i tunnelbanan för ”kloakråtta” och fortsatte med ”vi ska bevaka, jaga och fälla er”.
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) konstaterade dock i somras att SL har brutit mot dataskyddsförordningen genom att sedan 2018 utrusta biljettkontrollanter med kroppskameror. Syftet har varit att dokumentera hotfulla situationer och plankare.
Men eftersom kamerorna spelar in löpande bild och ljud, samt att det inte finns rimliga skäl för att filma de som rest utan färdbevis, utfärdade IMY en sanktionsavgift till SL på 16 miljoner kronor.
Regionen har hittills fått 1,3 miljarder kronor i statsbidrag för de minskade biljettintäkterna år 2020 (-2,4 miljarder exklusive statsbidraget) och kräver statlig kompensation för hela underskottet från 2020 och framåt. Samtidigt redovisade Region Stockholm ett positivt resultat på 5,8 miljarder i överskott i början av året.
Men istället för att betala för kollektivtrafiken med skattepengar ska alltså resenärerna fortsätta betala genom höjda biljettpriser.
DN avslöjade också nyligen att SL slösat bort miljarder i skattepengar på en utdragen uppdatering av signalsystemet på tunnelbanans röda linje. Det var ett projekt som startade för 10 år sedan när SL slöt avtal med företaget Ansaldo, som tog för lång tid på sig att bli färdiga, vilket ledde till att SL hävde avtalet 2017. En skiljenämnd prövade ärendet och kom fram till att Ansaldo ska få ersättning eftersom SL hävde domen utan tillräckligt goda skäl. SL och Trafikförvaltningen kritiserades för att ha misskött projektet, med brist på ledning och tydliga mål.
En utredande konsult upptäckte också att det hade förekommit ekonomiska ”oegentligheter” kring en ansvarig person i projektledningen. Sedan SL förlorade i skiljenämnden försöker de nu få domen hävd av Svea Hovrätt, men inget har hittills beslutats.
Det är tydligt att Stockholms blågröna politiker är oförmögna och ointresserade av att faktiskt skapa en kollektivtrafik för alla. Istället driver de en politik för ökad segregation, vinstjakt, övervakning, dyra upphandlingar och tomma löften.
Detta misslyckande måste besvaras med att kollektivtrafiken återtas i offentlig ägo och blir helt skattefinansierad – för en storsatsning på grön, utökad och tillgänglig kollektivtrafik för alla.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.