av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Vem mördade skolan? Det är namnet på en programserie på sex avsnitt (tre har hittills sänts) med Jesper Rönndahl som nu kan ses på SVT Play.
Jesper Rönndahl tar avstamp i slutet av 1980-talet när svenska elever presterade i topp i internationella mätningar. Den svenska skolan var dessutom kanske en av världens mest likvärdiga skolor.
I det här läget kom finansminister Kjell-Olof Feldt (S) på en bra idé på hur man skulle få statens utgifter att minska. En stor statlig utgiftspost var skolan. Om man kommunaliserade skolan kunde man dra in på anslagen utan att det märktes så tydligt.
Nu gällde det att få resten av regeringen med på noterna. Första hindret var utbildningsministern. Dåvarande utbildningsminister Bengt Göransson satte sig på tvären. När han avgick ersattes han av Göran Persson, som tyckte att kommunalisering var en så bra idé att han senare utnämnde den till det bästa han åstadkommit i regeringsställning.
Så kommunaliserades skolan och sedan följde ”reformerna” slag i slag anförda av den ene mördaren efter den andre. Carl Bildt skulle skapa världens bästa skola med hjälp av skolpeng och fritt skolval. Alla skulle kunna välja en skola som passade dem. Nya pedagogiska idéer skulle flöda. Den tidigare skolan var så stelbent att man där inte fick pröva nya tankar. Jag, som var aktiv lärare inom den gamla skolan, märkte inte av stelbentheten.
De nya ”reformerna” genomfördes i stort sett utan utredning, trots att OECD, men även Lärarnas riksförbund, varnade för att det skulle leda till ökad segregation och minskad likvärdighet samt kosta mycket pengar. Allt det avfärdades av mördarna; ”Det finns inget att oroa sig för”. Vi ser nu att OECD och LR hade rätt. Resultaten i svensk skola har störtdykt.
Dåliga resultat i Pisamätningarna är något som oroar skolpolitikerna. De var tvungna att göra något åt det. Försöken har dock bara inneburit att man lappat och lagat. Att betala lärare mer är i och för sig bra, men löser inte grundproblemet.
Ett nytt betygssystem har inte heller löst problemet, utan bara ökat lärares arbetsbörda samt utsatt allt yngre elever för ökad betygsstress.
Dessutom har ”reformerna” sjösatts så ofta och så hastigt att ingen har hängt med. Många ser problemen och vill göra något åt dem. Men det hjälper inte om man tar till fel åtgärder.
De stora friskolekoncernerna är en del av problemet. De många övergångarna direkt från partipolitik till ledande befattningar inom någon friskolekoncern visar på en omfattande vänskapskorruption. Det gäller inte bara ett politiskt läger, utan alla. Det finns alltså ett tryck i båda lägren för att behålla status quo.
Alla som är intresserade av den svenska skolan bör se programmen. Jesper Rönndahl har en ordentlig genomgång av vad som har hänt. Han visar många uttalanden från de olika mördarna, mycket som jag totalt hade glömt att det sades.
Däremot kommer han inte med några lösningar, något man kanske inte kan förvänta sig av ett humorprogram.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.