av Kristofer Lundberg
Borgarnas politik börjar bli verklig då sparkraven kommer. Men effekterna av nedskärningspolitiken kommer senare. Utifrån tidigare mycket tydliga politiska mål om ökad folkhälsa, förbättrad simkunnighet och stöd till föreningarna kan en undra vad som kommer att finnas kvar om Göteborgshögern får fortsätta härja.
Utöver arbetsplatser där färre ska göra mer, stängda motionscentraler och skrotande av viktiga simkunnighetsreformer finns högerns ständiga privatiseringspolitik och frågeställning huruvida gym ska drivas i kommunens regi hängande i luften. Den målgrupp kommunen riktar in sig på och den friskvårdsverksamhet som bedrivs kan aldrig mäta sig med den privata gymbranschens vinstintresse och fitnessinriktning.
Simlyftet, förra majoritetens simkunnighetsreform med avgiftsfri simskola, har sedan årsskiftet varit ofinansierad, såväl genom statsbidrag som genom kommunbidrag.
Den ofinansierade verksamheten innebär ett tickande budgetunderskott för idrott och föreningsförvaltningen, vilket i sin tur har inneburit tuffa sparkrav, med minskad bemanning för personalen i flera olika enheter med ökad arbetsbelastning som följd.
För stadens barn och unga försvinner fri badentré från juni. En månad senare stänger Backavallens motionscentrum och simenhetens existens hotas, men beslut dröjer.
Utöver dessa vet vi sedan tidigare att högerpartierna gärna vill se så mycket verksamhet som möjlig i privat regi.
Idrott- och föreningsnämnden har äskat mer pengar ifrån kommunstyrelsen, vilka bordlade beslutet förra veckan.
Majoriteten har blygsamt bett om 7 miljoner extra för att bevara Simlyftet i begränsad form, medan de rödgröna lagt ett motbud på drygt det dubbla, 15,5 miljoner. Inget av förslagen täcker dock det verkliga underskottet, så nedskärningar kommer det att bli – frågan är bara i vilken skala.
Att skapa ett underskott som tvingar fram stora sparkrav som slår sönder verksamheten gör det omöjligt att driva och leda verksamheten utifrån uppdrag.
På så sätt bäddas det också för andra aktörer som är beredda att ta över och privatisera verksamheten. Är det en medveten strategi från högern i Göteborg?
Idrotts- och föreningsnämnden har ett enormt viktigt uppdrag i vår delade stad; en ökad folkhälsa i allmänhet och i stadens ytterområden i synnerhet. Bland annat genom att skapa förutsättningar för föreningarna och lägga en stabil grund till en meningsfull fritid för alla grupper i samhället.
Ytterligare ofinansierad verksamhet riskerar att öka underskottet än mer och fler nedskärningar kan då bli aktuellt.
Den befintliga simenheten gör ett bra och viktigt arbete, är en jätteviktig jämlikhetsreform och uppskattas starkt från skolorna.
Arbetstillfällen hotas, precis som arbetsmiljön och belastningen på flera enheter, om pengar inte tillkommer. Det riskerar att slå hårt mot skolorna och barnen.
Budgeten i all verksamhet beräknas i stort från föregående år. Skolor som har fått gå på avgiftsfri simskola riskerar att stå utan budget för simskola nästa termin om Simlyftet läggs ned. Antingen prioriterar skolorna simningen och hamnar eventuellt på underskott och tvingas i sin tur till nedskärningar eller så prioriteras annan verksamhet och budget, samtidigt som besök till simhallen kanske då uteblir.
En annan fråga är hur simskolan ska bedrivas om Simlyftet läggs ner? Skolorna tar snart sommarlov och planeringen för hösten är gjord; en planering baserad på föregående år/termin. Vem ska boka simskolan, genom vem och till vilken simhall ska de gå?
Rättvisepartiet Socialisterna kräver och kämpar för:
• Mer pengar till idrott- och föreningsnämnden.
• Bevara Simlyftet i dess nuvarande skala.
• Sätt stopp för nedskärningspolitiken.
• Rädda jobben.
• Kollektiv kamp för en bra och hållbar arbetsmiljö.
• Gemensam kamp över verksamhetsgränser och yrken i staden mot högerpolitiken.
• Kämpande och demokratiska fackföreningar.
• För ett nytt arbetarparti.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.