av Stefan Lundqvist // artikel Offensiv
Söndagen den 11 oktober i år. Aftonbladet berättar om svårt sjuke Abubakar från Sundsvall som trots flera läkares larm om dödsrisk 2023 utvisades på en bår i ett chartrad flygplan till Pakistan. Där tynar han nu bort på en madrass på ett betonggolv vid sidan av en andningmaskin som bara fungerar hjälpligt. Den fattiga familjen och hans tidigare personal i Sundsvall kämpar nu för hans överlevnad.
Med en lag om ”anmälningsplikt” skulle den solidariska och vårdande personalgruppens första uppgift istället kunnat vara vara att anmäla honom och familjen till polisen och Migrationsverket.
Motståndet
När den blåbruna Tidöregeringen förra året började utreda möjligheterna till att via en lag om anmälningsplikt tvinga all personal inom regionernas och kommunernas vård, omsorg och skola att ange de patienter, klienter och elever som saknar uppehållstillstånd utöste det en spontan proteststorm. Reaktionerna från ”golvet” på sjukhus, vårdcentraler, socialtjänst, förskolor, skolor, habilitering med flera var starka. Med den stora uppslutningen till enskildas initiativ och demonstrationer, togs motståndet upp och stöddes av personalens fackförbund. Namninsamlingar och nätverk som ”Vi anger inte!” bildades. En lagstiftad skyldighet att ange skulle rasera etik, moral, tystnadsplikt och från första början den respekt och det förtroende som personal arbetar med i relationen till de som de möter.
Över hälften av landets regioner har uttalat att de inte kommer att arbeta efter en angiverilag. Nu senast i Luleå kommunfullmäktige, fick Socialistiskt Alternativ stöd för sin motion om att kommunen ska verka mot att en lag om anmälningsplikt blir verklighet och i andra hand att den upphävs.
Motståndet måste organiseras till kamp
Ett år efter namninsamlingarna, demonstrationerna och de fackliga ställningstaganden mot en angiverilag har larmet till viss del lagt sig. Utredningstiden förlängdes, fortsatt kritik och debatt har mötts med att.det ännu inte finns någon angiverilag och den kanske inte ens blir av.
Även om motståndet på våra arbetsplatser lever kvar är arbetstempot högt, stress och prioriteringar kan göra att många lever på hoppet och avvaktar.
– Hoppas att det löser sig.
Men hotet är i allra högsta grad fortfarande levande. Den 29 november ska utredningen om anmälningsplikt för offentliganställda av ”papperslösa” överlämnas till regeringen. Jimmie Åkesson och SD har strypgrepp på regeringen och tar för givet att en angiverilag ska klubbas. – Den ingår i Tidöavtalet.
Regeringen gör ett misslyckat försök att kamouflera en angiverilag med att de vill få bort ”skuggsamhället”. Vi som arbetar i vård, omsorg och skola vet att en sådan repressiv lag tvärtom skulle skapa ett större skuggsamhälle, där solidaritet ersätts med rasistiskt skvaller och angiveri, där rädsla och otrygghet råder hos asylsökande som till exempel inte vågar sätta sina barn i förskola eller skola; som inte kan ta risken av att uppsöka sjukvård vid behov och bli angiven. Ett samhälle präglat av människor.med olika rättigheter. Ett ”Vi och dom”. En angiverilag skulle också med de nya arbetsvillkoren riskera att orsaka ett stort frånfälle av kunnig personal med en human människosyn.
Därför är det nu mycket hög tid att protesterna än en gång mobiliseras, växer och manifesteras. Från att vi diskuterar frågan och samlar namn på våra arbetsplatser för att sedan ta beslut om att ”Här anger vi inte”. Initiativ behöver också tas till att nätverk och fackföreningar tillsammans sätter datum och samlar till protestdagar i kommuner, regioner runt om i landet. Om den blåbruna högerregeringen trotsigt insisterar på att gå vidare med att införa en angiverilag måste och kan ”lukten av diktaturfasoner” stoppas med vårt starkaste vapen – en landsomfattande politisk strejk.■
Onsdagen den 23 oktober arrangerar Facken i välfärden (Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges Lärare, Vision och Vårdförbundet) en gemensam demonstration i Stockholm mot angiverilagen.
Onsdag 23 oktober Kl. 17.00-18.00 Sergels torg Se mer i facebookeventet: Manifestation mot angiverilagen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.