”Vi är långt ifrån klara”

Det är upprörande att MTR vill ta bort pendeltågens tågvärdar (Foto: Natalia Medina).

av Katja Raetz // Artikel i Offensiv

Som Offensiv har rapporterat i tidigare artiklar planerar MTR, bolaget som bland annat ansvarar för driften av pendeltågstrafiken i region Stockholm, att ersätta tågvärdar ombord på tågen med kameror. Detta skulle innebära att över 300 tågvärdar förlorar sina nuvarande anställningar. Samtidigt kommer lokförarna att bli ensamma på tåget.

Medlemmar i Seko tog snabbt initiativ till uppropet #rörintemintågvärd, för att uppmärksamma på de stora riskerna som ensamarbetet innebär både för föraren och passagerarna i fall av olyckshändelse eller sjukdom, samtidigt som personer med olika funktionsnedsättningar kommer att få svårare att röra sig i kollektivtrafiken när det saknas personal ombord.
Offensiv talade med Susann Högye-Bäckman, som är tågvärd, skyddsombud och aktiv i Seko pendelklubben, fackklubben som organiserar tågvärdar på MTR pendeltåg.

Ni från Seko pendelklubben har haft flera protester i centrala Stockholm. Samtidigt har Sekotidningen rapporterat om att överenskommelse med MTR är träffad. Hur ska ni nu fortsätta i er kamp?
– Våra appellmöten på Sergels torg ser vi som lyckade. Många var där och stöttade. Även politiker har kommit och visat sitt stöd. Visserligen endast från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt självfallet Rättvisepartiet Socialisterna, men vi ser det ändå som uppmärksammat på bästa sätt. Det har även uppmärksammats i en del sociala medier, så vi är nöjda med det.
– Nästa steg är att vi kallar till medlemsmöten. Vi behöver lugna medlemmar som nu vill lämna Seko på grund av detta övertramp. Vår linje är framröstad av våra medlemmar, så vi kämpar vidare.

Den fjärde maj tecknade Seko avtal med MTR som gör att över 300 arbetstillfällen räddas kvar och att samtliga medlemmar får behålla sina anställningsvillkor och även sin anställningstid, trots omplacering.
”Detta är utifrån förutsättningarna en stor facklig seger, även om vi vet att en del helst av allt skulle önska behålla sin nuvarande befattning”, sa Thomas Gorin Weijmer, ombudsman för Seko, i ett pressmeddelande.

Susann Högye-Bäckman (Foto: Natalia Medina).

Hur ser du på att ombudsmännen centralt från facket har tagit över förhandlingarna med MTR?
– Seko har med ett ombud skrivit på en överenskommelse med MTR, det stämmer. Att vår lokala klubb Pendelklubben misstycker är milt uttryckt. Vi är långt ifrån klara att ge upp detta. Vi har redan lagt fram vår åsikt om hur vi faktiskt äger våra egna förhandlingar då man inte tagit ifrån oss vårt förhandlingsmandat. Det torde vara det enda sättet att köra över oss, så vad man har gjort här är ett rent feltramp.
– Det absolut viktigaste är självfallet att få våra politiker att förstå att en kamera och en ensam förare ombord på pendeln är minst sagt osäkert. Får vi inte Trafiknämnden att ta tillbaka beslutet måste vi ändå som fackförbund hjälpa våra medlemmar till en så trygg framtid som möjligt. I dagsläget är vi utestängda i frågan, men det ser jag som ytterst tillfälligt. Vi är långt ifrån klara med detta!

Sist men inte minst, vilken betydelse har LAS (Lagen om anställningsskydd) i den här frågan, med tanke på de hotande lagändringarna?
– LAS är egentligen ingen fantastisk lag då den är rätt så fyrkantig. Den tar inte hänsyn till särfall och lämnar en del övrigt att önska. Dock är det alltid bättre med en lag i ryggen när man förhandlar med ett icke förtroendeingivande företag som MTR. Att behandlas lika enligt lag är såklart att föredra framför ett företag som vill köra över både anställda och fackförbund och själva fattar beslut om hur man gör sig av med en hel yrkesgrupp.
– Ändringar i LAS handlar mycket om turordning och det är kanske inte den enda frågan i just vårt fall, även om den är av yttersta vikt för många. Vi vet i dagsläget inte ens om vi tjänar på att få gå först eller sist. Våra arbetserbjudanden är minst sagt luddiga, även om MTR hävdar att alla ska kunna bli omplacerade i andra tjänster i deras andra bolag. Detta är det ytterst få som faktiskt har en önskan om.

Hur viktig kampen på Stockholms pendeltåg är för övriga arbetare visar sig nu i att bolaget Arriva har påbörjat en riskanalys om huruvida tågvärdarna kan tas bort på Saltsjöbanan eller ej efter klockan 22 på tvåvagnarståg. Att pressa ner löner och personalkostnader har alltid varit en kortsiktig lösning för kapitalisterna att öka vinster, oavsett vilka risker det medför.
Lösningen är att återföra kollektivtrafiken under offentligt ägande och drift. Allt stöd till tågvärdarnas kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!