av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Rinkeby-Kista på Järvafältet fortsätter att vara både Sveriges och Stockholms värst drabbade stadsdel av coronaviruset i förhållande till befolkningens storlek, med totalt 85 döda enligt Region Stockholms senaste redovisning den 19 maj. Därmed var mer än en tiondel av alla då 828 dödsoffer i Stockholms stad folkbörda i Rinkeby-Kista.
Degmo Daar är talesperson för kriskommittén som är ett nätverk bestående av svensk-somalier med koppling till Järva området.
– Vi ser att de rekommendationer som kommer från myndigheterna inte var anpassade för målgruppen i just Järvaområdet och kräver en kartläggning av smittspridningen, orsaker och anledningar. Alla har inte möjlighet att arbeta hemifrån. Det har även riktats väldigt stor kritik mot staden i form av att erbjuda särskilt boende till personer som befinner sig i riskgrupper. Och vi kommer att följa upp detta, skriver kommittén i ett pressmeddelande fredag den 15 maj.
Att kritiken träffar en öm punkt bekräftas av ett mejl till Ekot där smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm meddelar att man tillsammans med Folkhälsomyndigheten tittar på förutsättningar för att få till en undersökning av smittspridningen i områden där skillnader i spridningshastighet varit som mest påtagliga.
Först att slå larm om Järvastadsdelarnas utsatta läge var Svensksomaliska läkarföreningen, som hävdade att en mycket stor andel av pandemins offer under de första veckorna var svensksomalier i området.
Kahin Ahmed, som tillsammans med Mohamed Hagi Farah och mig själv skrev en artikel på Aftonbladet Debatt med krav på evakueringsbostäder till trångbodda äldre på Järva, känner själv tolv av de avlidna.
Exakt vad som först tog smittan till Järva är det ingen som vet, då inga försök till smittspårning har gjorts. Men en mycket trovärdig teori går ut på att smittan först kan ha tagits till Järva av taxichaufförer från orten som smittats av de hemvändande skidturister från alpländerna som de har kört från Arlanda.
De i stort sett enda speciella åtgärder som vidtagits mot smittspridningen i förorter som Järvas är också att översätta Folkhälsomyndighetens mantra om betydelsen av att tvätta händerna och social distansering på ett stort antal språk och betala för spridningen av dessa.
– Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd. Att inte samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet, undvika att åka i kollektivtrafiken och för de som har möjlighet att fortsätta distansarbeta. Det allra viktigaste är att undvika att besöka äldre och andra riskgrupper som behöver vara beredda på att isolera sig ytterligare ett antal veckor framåt, upprepar också Smittskydd Stockholms biträdande smittskyddsläkare Maria Rotzén.
Men detta är lättare sagt än gjort i fattiga stadsdelar där många är mycket trångbodda, få kan jobba hemifrån, färre har bil och fler måste trängas i bussar och tunnelbanan på väg till och från sina viktiga jobb i vården och äldreomsorgen (där många smittats på grund av undermåliga skydd och villkor), skolor och förskolor, butiker och kollektivtrafiken.
Januariavtalets partier drar sig inte för att gnugga salt i såren med sina förslag om ytterligare försämrat anställningsskydd och marknadshyror.
Vilka som drabbas värst av coronaviruset handlar här liksom i New York, Paris och São Paolo om klass i ett politiskt landskap där januariavtalets partier inte drar sig för att gnugga salt i såren med förslag om ytterligare försämrat anställningsskydd, marknadshyror och löften att inte ifrågasätta den privatiseringspolitik som just nu skördar så många offer.
Vissa frågor har väckt uppenbara krav på åtgärder. Vi har själva varit med om att driva krav på tillfälliga evakueringsboenden för utlandsfödda äldre som bor trångt tillsammans med barn och barnbarn i alltför små lägenheter och därför inte kan isoleras från uppenbara smittorisker.
På den punkten har löftet från Rinkeby-Kistas stadsdelsnämndsordförande Benjamin Dousa (M, som nu hoppat av partipolitiken för att bli chef på Timbro) om att detta också skulle ordnas, ”kosta vad det kosta vill”, blivit ”en tumme”. Bara sex personer har nappat på ett erbjudande att låta sig isoleras i en av 16 erbjudna minilägenheter i ett slitet och nedlagt servicehus i Akalla med ytterst spartansk inredning, som de själva skulle tvingas betala en hyra på 5 000 kronor i månaden för.
Frågan måste också ställas hur många som insjuknat av att rulltrappan i Rinkebys djupa tunnelbanestation länge stod still under värsta smittspridningen och tvingade Rinkebyborna att trängas i den hiss som alla som inte orkade gå i den mycket långa trappan måste använda sig av?
Ett liknande problem som ännu inte har åtgärdats är den extrema trängseln tvärtemot Folkhälsomyndighetens instruktioner på de bussar i Järva som går i rusningstrafiken, som Mohamed Nuur slog larm om den 28 april.
”Vi som är tvungna att åka kommunalt till jobbet på förskolan, skolan eller äldreboendet ska inte behöva åka i en överfull buss under pågående pandemi”, skrev han i ett inlägg till Nyhetsbyrån Järva som han illustrerade med en bild från buss 179. Och problemet är än idag inte löst.
– Det här är inget som ska lastas på bussförarna, utan är ett problem som de ansvariga på Trafikförvaltningen i Region Stockholm och bussbolaget Arriva har skyllt på varandra, säger Mohamed till Offensiv.
Petri Myllykoski, som är Kommunals huvudskyddsombud på trafiken i Södertörn, en annan del av Stockholm, och som kan ta åt sig en stor del av äran för att Stockholms bussförare sluppit biljettviseringen under pandemin, intygar att han har hört kollegor tala om problemet med särskilt överfulla bussar på Järva.
Ilhan Kellecioglu och några andra yngre vuxna i Ort till ort har fått stor uppmärksamhet när de går runt på gårdarna i Husby med trappaffischer för kampanjen Flagga gult. De som de möter och stöder kravet på tre månaders hyresfritt för behövande och stopp för alla vräkningar uppmanas att hänga ut ett gult stycke tyg från sin balkong, krav som också stöds av Norra Järva Stadsdelsråd.
– Flest gula flaggor hänger det nu på Nidarosgatan, men även på Tönsbergsgatan tar det fart med stöd av Lokala hyresgästföreningen. Initiativet har också spritt sig till mindre orter som Visby och Nyköping, berättar han.
Frågan kommer att bränna till så snart några hyresgäster hotas att vräkas.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.