av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Den 31 mars är den internationella dagen för synliggörandet av transpersoner (Trans Day of Visibility, TDOV på engelska). Dagen är till för att uppmärksamma transpersoner och deras erfarenheter, men också för att ta kamp mot förtryck och diskriminering.
I Stockholm arrangerade föreningen Transhälsoplattformen (THP) en demonstration på Medborgarplatsen. THP kräver ökad tillgång till sjukvård för transpersoner och kämpar mot medikalisering och byråkratiska hinder. Demonstrationens tre huvudkrav var:
1. Kortare väntetider.
2. Synliggör behoven hos ickebinära personer.
3. Tillgång till vård utan krav på psykiatrisk diagnos.
THP uppmärksammade också situationen i Gaza och uppmanade till en protest för ”trans- och queerpalestinier och befrielsen av Palestina”. Offensiv har pratat med Morwyn, känd för att ha strejkat i flera månader utanför Socialstyrelsens kontor i somras, medgrundare av THP:
– Transhälsoplattformen fortsätter att kämpa för en decentralisering av transvården som gör den mer tillgänglig samt för en avmedikalisering av transpersoner. Vi inspireras av organisationen Transit i Katalonien som började som en aktivistorganisation men som numera ansvarar för transpersoners tillgång till information och sjukvård.
– Vi driver frågan om informerat samtycke och att transpersoner ska få tillgång till vård utan att behöva ha en diagnos eller genomlida långa väntetider.
– Den 17 april ska riksdagen rösta om en ny könstillhörighetslag. Det är välkommet att det juridiska och det medicinska skiljs åt, men det kommer inte automatiskt betyda förbättringar i transvården i sig självt. Den senaste lagen kom ju år 1972, och den enda förbättringen som gjorts sedan dess var 2013 när man beslutade att inte längre sterilisera transpersoner.
Demonstrationen, som var placerad mitt på Medborgarplatsen och sammanföll med en fotbollsmatch, trakasserades regelbundet av förbipasserande, berusade fotbollssupportrar. Men demonstranterna, inklusive Unga Socialister som också var på plats, hanterade det genom att tålmodigt förklara för de som ville lyssna. Det fanns också de som bara ville störa demonstrationen och spy ur sig transfobi och fördomar.
Offensiv har pratat med flera andra demonstranter. Gustavo var en av de som behövde hantera trakasserier från förbipasserande, inklusive en berusad man som kastade sin snabbmat mot THP:s banderoll:
– Det är tråkigt att det finns människor som har så begränsad syn. Vissa går inte att argumentera med. De saknar medkänsla och vill inte lyssna. Sen finns det dem som är villiga att lyssna och är öppna för att ändra sin uppfattning också såklart. Just i detta fall hjälpte det inte att många förbipasserande var berusade och då har lättare för att brusa upp sig.
Kai, medarrangör:
– Vi kräver helt enkelt att vården baseras på självbestämmande.
Lisa:
– Idag är det jätteviktigt att prata om problemen inom den könsbekräftande vården. Det är viktigt att alla får den hjälp de vill ha och behöver.
Sander:
– Det är psykiskt påfrestande att inte få tillgång till transvård i tid. Många mår dåligt. Politikerna lyssnar inte, därför är det viktigt att uppmärksamma detta.
Naomi:
– Vi behöver synas och nå ut med rätt information. Särskilt eftersom det finns så mycket desinformation. Vi behöver nå ut med våra krav och vårt program, inte bara svara på vad andra säger.
Lova:
– Viktigast är att vi syns som en positiv kraft, att folk ser att vi är människor som alla andra. Det här är en gemenskap, ett ”safe space”.
Marianne:
– Jag hoppas att vi snart inte ska behöva demonstrera för det som är så självklart. Det är en sorts slöseri med mänsklig kapacitet.
Att attackeras av förbipasserande var inte en del av demonstrationsplanen, men det är en del av många transpersoners vardag. Det är precis därför TDOV arrangeras, för att synliggöra och stolt deklarera ”Vi finns, och vi kommer att kämpa för ett värdigt liv fritt från alla förtryck”. Demonstrationsvakten Kai uttryckte det bäst: ”Vi kommer inte att låta oss rubbas”.
Fler bilder från demonstrationen går att se här.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.