Måndagen den 8 oktober hölls ljusmanifestationer i hela Europa mot deportationer. I Sverige deltog mer än 25 städer, däribland Stockholm, Göteborg, Uppsala och Sundsvall. Nedan följer rapporter från några orter.
Borås: 70-80 personer samlades på Stora torget för att delta i protesten mot utvisningar till Afghanistan. Organisatör var We Are Borås, och på plats fanns, förutom privatpersoner som hörsammat inbjudan via Facebook och flygblad, bland annat Afghanska kulturföreningen, Röda korset, Refugees Welcome, Agape, Ung Vänster och Rättvisepartiet Socialisterna. En mängd gravljus stod utplacerade i mörkret, och många höll plakat och banderoller med budskap om att stoppa utvisningarna.
Manifestationens tal inleddes med en kort sammanfattning av den brutala situationen i Afghanistan, för att senare gå in närmare på manifestationens huvudsakliga syfte och krav:
– Vi protesterar mot att bistånd används för att pressa mottagarlandet att ta emot återvändande. Vi protesterar mot att Sverige fortsätter att tvångsutvisa människor som riskerar att dödas i kriget eller förföljas i Afghanistan. Vi vill att Migrationsverket avbryter tvångsutvisningar till Afghanistan på grund av säkerhetsläget.
Men talaren påminde om att det är upptrappad kamp som kan tvinga fram det här och andra beslut som desperat behövs – att försöka tala till någon som inte vill lyssna leder ingenstans.
Att boråsare samlades såhär för första gången på tio månader är ett steg i rätt riktning, och nu måste kampen hållas vid liv. Nätverket som organiserade detta – We Are Borås – kan mycket väl vara en av de krafter som samlar ihop till en sådan kamp.
En del i kampen för asyl är kampen mot rasismen och fascismen – faktorer som möjliggör och legitimerar omänsklig behandling av flyktingar. Därför är det positivt att We Are Borås den 9 november samlar till en manifestation på årsdagen av Kristallnatten – händelserna som för 80 sedan i allmänhet betraktas som startskottet för Förintelsen.
Stämningen på torget var varm, och att relativt många hörsammat uppmaningen om att manifestera denna kväll ger hopp om att den utåtriktade rörelsen för asylrätt i Borås kan få liv igen, efter att ha varit relativt tyst under 2018.
Luleå: På Gula Paviljongen samlade Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå cirka 80 personer till en ljusmanifestation mot utvisningarna till krig och förtryck.
Ida-Maria Looi talade om hur ont det gör att inte kunna trösta vännen som fått sitt tredje avslag och fruktar för sitt liv, som får välja mellan att samarbeta och skickas tillbaka ”av fri vilja” eller vägra och omhändertas av polisen.
Farhad Moradi berättade om hur hoppet om att börja leva som tändes för honom och hans vänner när de kom till Sverige 2015 nu har släckts för många.
– Jag har haft tur, jag har fått uppehållstillstånd, men många, många av mina vänner har fått avslag. Flera av mina vänner har försökt döda sig själva, de orkar inte mer.
Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna, var siste talare och uppmanade deltagarna att inte sörja, utan organisera.
– Många vill inte se vad som pågår just för att då tvingas de se att det här samhället som ser så snyggt och polerat ut på ytan i själva verket är sjukt in i märgen – och att det är upp till oss alla att kämpa för att förändra det.
Mellan talen berörde musik många deltagare djupt. Först rappade Strive om hur man måste fortsätta kämpa, även när det känns som att allt motarbetar en. Sen framförde Mones, Hans och Andrea sin skakande låt ”Den här sången är för dem”.
Efter manifestationen utomhus fortsatte cirka hälften av deltagarna med diskussioner och fika inne på IOGT-NTO-lokalen. Ett nytt skikt av unga Låt oss Leva-aktivister gjorde ett imponerande jobb med manifestationen – det lovar gott för en kamp som kommer bli hård.
Östersund: Omkring 300 personer deltog i måndagens manifestation mot utvisningar. Sigbritt Herbert från RS var en av talarna. Hon var den enda av de fyra talarna som tog upp om masskampens betydelse.