av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Den 31 mars är den internationella dagen för synliggörandet av transpersoner (Trans Day of Visibility, förkortas TDOV). Dagen är till för att uppmärksamma transpersoners existens, livssituationer, erfarenheter och prestationer. Det är också en protestdag som uppmärksammar diskrimineringen och förtrycket av transpersoner, och som tar upp behovet av kamp för lika rättigheter.
I Stockholm samlades ett femtiotal personer, mestadels ungdomar, på Mynttorget i en livfull demonstration som var lika delar firande av en syskonlig gemenskap som livsnödvändig och allvarsam protest.
Initiativet till demonstrationen togs av nittonåriga Morwyn. Hon har sittstrejkat utanför Socialstyrelsens kontor i Stockholm tre dagar i veckan sedan den 6 februari, oftast helt själv. Syftet är att ställa krav på förbättrade rättigheter och sjukvård för transpersoner. Sittstrejken kommer att pågå fram till augusti i år.
Varför tog du initiativet till att arrangera denna demonstration?
– Det känns bra att göra något särskilt på TDOV, att samlas här på Mynttorget.
Varför har du protesterat utanför Socialstyrelsen i flera veckor?
– Transvården i Sverige är skit. Det är långa kötider, godtyckliga riktlinjer, och inga krav på vidareutbildning för vårdpersonalen. De kan hitta på sina egna kriterier. Jag bestämde mig för att protestera utanför Socialstyrelsen tills de lyssnar på oss. Sittstrejken är också tänkt som en mötesplats, ett queer hangout.
Har du fått någon respons?
– Till en början undvek personalen mig, men nyligen lyckades jag få till ett möte med Socialstyrelsen tillsammans med andra oberoende aktivister och The Garnet Initiative (som kämpar för transpersoners rätt till vård). Socialstyrelsen har en del ny personal i år, och de verkar lite mer lyhörda.
– Vi har också startat ett nytt projekt i Göteborg mot medikalisering, med målet att inom 10 år ha tagit bort diagnoskravet på transpersoner. Men med tanke på den nya blåbruna regeringen tror jag att vi har en svår period framför oss. Vi samarbetar med alla som vill hjälpa till.
Demonstrationen inleddes med allsång av en svensköversatt version av Solidarity Forever, ledd av Kev, Tora, Ade och Rion från bandet Paddkvintetten. Detta följdes av andra kampsånger och flera starka tal. Bland annat talade Niko om de långa vårdköerna och omyndigförklarande läkarna som gör att många transpersoner undviker att uppsöka vård överhuvudtaget. Han argumenterade för “att avskaffa systemet helt och hållet till förmån för att helt enkelt tillåta transpersoners kroppsintegritet och förmågan att fatta sina egna beslut, utan medicinsk limitering”.
Gymnasieeleven Sandra deltog i TDOV-demonstrationen för första gången:
– Jag är här för att jag är less på att Sverige är så stagnant i sin utveckling av transpersoners rättigheter.
Boel Bernmark från Unga Socialister höll ett inspirerande tal som belyste gemenskapen transpersoner emellan, och den solidariska, överlappande kampen för andra sorters rättvisa, som feminism, antirasism och klimatkamp.
– Vi tar hand om varandra, skyddar varandra och står upp för varandra. Vi är alltid redo att förbättra samhället och det är dags att resten av världen inser hur fucking fantastiska vi är!
För med info om protesterna utanför Socialstyrelsen, klicka här.
Fler bilder från demonstrationen går att hitta här.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.