av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
”Vi måste satsa på förnybar el. Vindkraft är bra. I Norrland finns stora obebyggda områden. I Norrland behöver man arbete. Då bygger vi vindkraft där. De kommer att vara tacksamma för jobben och inte klaga.”
Det är ett tänkbart resonemang hos mer eller mindre seriösa företagare. SVT:s Uppdrag granskning den 29 april visade hur det kan gå till.
Programmet granskade en vindkraftutbyggnad i Viksjö utanför Härnösand. Arbetet vid mångmiljardbygget stannade av i vintras efter en inspektion av länsstyrelsen där flera miljöbrott upptäcktes, bland annat olovlig dumpning av avfall.
Projektet finansieras av en schweizisk bank. Med i bilden finns också en tysk vindkraftstillverkare. Under dessa två finns ett antal andra företag. Ansvar för utbyggnaden ligger hos ett tyskt bolag, Nordex, och svenska Active Works. Dessa två skyller nu på varandra om vems felet för miljöbrotten är.
Det svenska bolaget har anlitat ett 30-tal underentreprenörer. Dessa går nu och väntar på betalning för det jobb de har lagt ner. Joakim Berglund från Åre är en av dem. Han satsade 3 miljoner kronor och köpte bland annat en ny grävmaskin. Han har nu fått jobb på en lagerhall i Göteborg och kämpar med ekonomin. Han har pratat med kollegor som har varit i branschen i över trettio år och som aldrig har varit med om något liknande.
Medan de som är längst ner i kedjan kämpar för sin överlevnad träter de två företagen Nordex och Active Works om vems felet är. Active Works säger sig ha en ursprungsfordran på Nordex på 84 miljoner kronor.
Efter diverse transaktioner är den fordran tre månader senare uppe i 239 miljoner kronor.
Enligt Uppdrag granskning finns det kopplingar mellan Active Works och Hells Angels. Folk som har efterfrågat betalning har upplevt sig hotade. ”Se dig i backspegeln” är exempel på vad de har fått höra.
Chefsåklagare Stefan Lundberg på ekobrottsmyndigheten säger att hela upplägget liknar bolagsplundring. Han säger också att bara misstanken att ett MC-gäng är inblandat räcker. De har ett våldskapital som gör att folk blir försiktiga.
Experter ifrågasätter den storskaliga vindkraftsutbyggnaden i norr eftersom det är i söder som elen behövs. Brist på överföringskapacitet gör att elen inte kan transporteras dit den behövs.
Folk i skogsbygderna känner att deras område utnyttjas i ett kolonialt system. Vattenkraften kommer härifrån, vinsterna går söderut. Gruvorna finns i norr, men eftersom huvudkontoren ligger söderut går vinsterna dit. Nu sker samma sak med vindkraften. Att dessutom en del vindkraftsutbyggnad, precis som gruvprospektering, sker på ett dubiöst sätt gör inte saken bättre.
Denna affär visar vad som kan hända när man lämnar fältet fritt för företag med rymliga samveten. De små aktörerna blir lidande, medan de stora klarar sig undan. Vi måste ha demokratisk kontroll av alla storskaliga byggprojekt. Det måste även bli slut på att Norrland betraktas som en koloni.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.