av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Coronapandemin har över hela världen inneburit ökad arbetsbörda för sjukvårdspersonal. De har jobbat på eftersom de inte upplevt att de haft något alternativ. Till slut brister det.
På St Vincent hospital i Worcester, Massachusetts i USA brast det för sjuksköterskorna den 8 mars. Efter cirka 18 månaders resultatlösa förhandlingar gick 800 sjuksköterskor ut i strejk. De skulle egentligen ha gått ut tidigare, men på grund av pandemin gjorde de inte det. De ville inte utsätta sina patienter för den risk det skulle innebära för dem. Nu går antalet Covidpatienter ner och nu går man ut.
Huvudkravet är ökad bemanning. På de flesta avdelningar har nu en sjuksköterska ansvar för fem patienter. Kravet från sköterskorna är att en sköterska har ansvar för fyra patienter. ”Vi är stolta över vårt yrkeskunnande. Vi vill ge bästa möjliga vård”, säger en sköterska till en lokal radiokanal.
Sköterskan Marlena Pellegrino med 34 år på sjukhuset berättar för WBUR News vilka säkerhetsrisker hon ser. ”Ett ökat antal fallskador, fler patienter som inte får smärtlindring i tid, fler patienter som vi inte hinner vända med liggsår som följd med mera.”
Det är inte något som någon som är stolt över sitt yrkeskunnande kan se på stillatigande.
Förhandlingar har alltså pågått i över ett år och nu bryter strejken ut. Tålamodet är slut. Pandemin har inneburit att strejken har skjutits upp, men rimligtvis också att ilskan har ökat. Strejkvaktskedjor patrullerar runt sjukhuset från kl 06.00 till midnatt.
Arbetsgivaren, Tenet Healthcare, har kallat in tillfällig personal (strejkbrytare) från hela landet. En ännu sämre bemanning än vanligt är följden. Sjukhuschefen Carolyn Jackson säger dock till WBUR News att de ger en utmärkt kvalitetsvård.
För tjugo år sedan strejkade personalen på sjukhuset i 49 dagar, vilket ledde till seger. De fick rätt att organisera sig fackligt. De sjuksköterskor som var med då är nu säkra på att de kan strejka länge och uppnå seger även denna gång. De upplever ett starkt stöd från allmänheten. Folk kommer och deltar i strejkvaktskedjorna, andra kommer med mat till strejkvakterna.
Sjukhusledningen säger naturligtvis att strejken är oansvarig. Det kan inte vara oansvarigt att gå ut i strejk för att kunna erbjuda en god och säker vård. Fjärde kvartalet 2020 gjorde moderföretaget Tenet en vinst på 414 miljoner dollar. Då måste det anses som oansvarigt att inte gå med på personalens krav på bättre bemanning.
En insändare i den lokala tidningen Worcester Telegram av stadens före detta borgmästare Raymond Mariano förklarar det så här: ”Sjuksköterskorna står i främsta ledet i kampen mot pandemin. De som har prisats som hjältar går nu i strejkvaktskedjor – inte för sig själva, utan för sina patienter.”
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.